Hoe ga je om met een persoon met psychische problemen?

Als een persoon bij u in de buurt kampt met psychische problemen, kan dit nogal moeilijk zijn. Voor het individu in kwestie, maar ook voor de mensen om hem of haar heen. Deze personen moeten het individu zowel vangen als in de gaten houden, maar niet overdreven. Dus hoe ga je hier op de juiste manier mee om?

Blijf kalm

Als iemand bij je in de buurt worstelt met psychische problemen, is het erg belangrijk voor je dat je kalm blijft. Deze mensen hebben al veel meegemaakt en als je ze bijvoorbeeld pusht om iets te doen, kan het alleen maar mislopen. Afhankelijk van de ernst van de mentale problemen, zijn er verschillende dingen die je kunt doen.

Wanneer iemand veel angst heeft en er ook slecht mee om kan gaan, maar van plan is dit te herzien, is het een keuze om dit met een specialist te bespreken. Dit kan zowel letterlijk als online. Online therapie is voor veel mensen een optie. Op deze manier hoeven ze hun huis niet uit, maar is er ruimte om over hun problemen te praten met iemand die ze echt begrijpt.

De specialist kan bijvoorbeeld een psychotherapeut zijn. Het voordeel van een psycholoog is dat deze mensen weten waar ze mee bezig zijn. Zij hebben hier immers op onderzocht. Bovendien kunnen ze gemakkelijk achterhalen wat de precieze problemen zijn en weten ze veel sneller hoe dit op de juiste manier kan worden aangepakt. Als de persoon in kwestie bijvoorbeeld een dysthymisch probleem heeft, kan het nogal moeilijk zijn om hierover te praten met iemand die hier weinig verstand van heeft. Zeker als ze het zelf niet zo goed begrijpen. Een psycholoog weet precies hoe en ook wat en kan daardoor ook iemand veel beter ondersteunen en aansturen.

Ondersteun de persoon

Als iemand een psychotherapeut bezoekt, kunnen dingen in de toekomst veranderen. Het gedrag kan veranderen en er is ook een kans dat de persoon zich geleidelijk beter gaat voelen. Als die persoon van plan is nog meer punten uit te voeren, is het belangrijk dat je hem of haar daarin ondersteunt. Het moet natuurlijk haalbaar zijn, maar als de concepten verstandig zijn om te implementeren, is het alleen maar uitstekend om hem of zij te ondersteunen.

Zorg ook goed voor jezelf

Als je iemand probeert te helpen, is het ook essentieel om jezelf goed te blijven behandelen. Het kan niet waar zijn dat degene die je bijstaat er straks bovenop zit en dat je er zeker helemaal doorheen bent. Dus heb af en toe tijd voor jezelf nodig en slaap ook voldoende. Voldoende slaap is vooral essentieel.

 

Geef een reactie